Bilen ger frihet!

Satir och komik är ett effektivt sätt att förklara problem på. Bilden sätter fingret på en viktig aspekt: Bilen ger frihet och är i sig själv inte så dum men när alla vill och kan ta del av denna frihet leder det snarare till minskad frihet. Detta är en god anledning till att vara för trängselskatt.

En bil gör inget, men en miljard bilar skapar problem. Fler människor över världen skaffar bil och 2011 fanns det över en miljard bilar. Fortsätter utvecklingen i samma takt kommer enbart Kina att ha 1,1 miljarder bilar om 25 år. I Sverige står vägtrafiken för ungefär en tredjedel av alla utsläpp. Utvecklingen sker alltså i rakt motsatt riktning än vad som är behövligt och nödvändigt.

Frihet – javisst, men till vilket pris?

/Gabriel

Detta inlägg publicerades i Aktuellt, Trängselskatt och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Bilen ger frihet!

  1. janlenander skriver:

    En ort som Göteborg med ett så stort bilföretag måste vara mycket bilvänligt men det gäller att se upp så att vi inte blir bildumma. Jag tror att i framtiden kommer bilen att kunna svara för en stor andel av våra transporter och vi stärker vårt bilföretag genom att fundera på lösningar som håller för framtiden. Följande faktorer tror jag är nödvändiga för en framtidsbilvänlig stad och region:

    1. Vi måste fortsätta att minska utsläppen och bränsleförbrukningen. Det måste ner till en liten del av de snålaste bilarna idags värden. Annars kan vi börja räkna bilkostnader i människoliv.

    2. Vi måste ha snabbt spårbundet på alla långa sträckor som klarar hela resandebehovet. För att få ner trafikolyckorna behöver vi reducera hastigheterna ytterligare i många situationer och långresor med bil kommer att vara för långsamma.

    3. Vi måste ha kollektivtrafiksystem av hög klass i den centrala stadsmiljön så att de allra flesta väljer något annat än bil den sista biten in till centrum. Det är visat att en bra stadsmiljö behöver ha tätt mellan mötesplatser och tät stadsbebyggelse som drar till sig tillräckligt med både affärer och andra tjänster.

Kommentarer är stängda.